Tapahtumia tai sitten ei

Ensiksi Kungliga Operan ja 'kuulokuvana' Verdin Aida. Miksi vain kuullen, ei myös nähden? No, rajansa kaikella, modernisoinnilla.. Hienosti kuitenkin Tukholmassa laulettiin ja soitettiin.

- Tarkennus myöhemmin: ei saisi alkuasettelun antaa säikäyttää, tukholmalaisten Aida oli loppujen lopuksi tyylikäs ja tod. loistavasti laulettu. Italiankielen kertauskurssi på svenska, silmän ja korvan yhteistoimintaa kolmella tasolla, kuva, ääni, tekstitys.

 

Seuraavaksi Glyndebournen musiikkijuhlilta Brett Deanin säveltämä ooppera Hamlet. Kiinostavaa sekä säveltäjän että aiheen vuoksi. (tallenne medici.tv) Brett Dean, säveltäjä ja muusikko, hurmasi vuosia sitten Avanti!n konsertissa Helsingin Musiikkitalossa..

 

Sitten vuorossa samoilta Glyndebournen juhlilta vuoden 2010  Mozartin Don Giovanni, pääroolin esittäjän vuoksi: Gerald Finley. Sellainen uusioversio, että kalsareillaan näyttämöllä kirmaa alussa koko Don Giovannin klaani. Taitaa tämäkin mennä taustakuuntelulokeroon, ei Wanhaa Rouvaa innosta kymmenen vuoden takainen 'kalsarihuikentelu' (kun uusikin on nähty😉), musiikki on kyl loistokasta. (tallenne medici.tv). Italiankielen kertauskurssi englanniksi tekstitettynä. 

- Katson ihan oikeasti tämän myöhemmin samoin kuin Deanin Hamletinkin.

 

Jotenkin vain tuntuu siltä että kun tulee tarpeeksi vanhaksi ja on muutamankin oopperan nähnyt ja kuullut, uudistamisvimma vie monesta oopperateoksesta pois sitä sadun hohtoa jota nykyaikana ja juuri nyt olisi niin hyvä nähdä ja kuulla kaiken reaalimaailman ankeuden keskellä. Miksi vanhat klassikkoteokset pitäisi muuntaa arkirealismiin? Vaatimukset onnistumiseen ovat kovat!😮 Nykysäveltäjien nykyaiheet ja nykytulkinnat ovat sopiva temmellyskenttä  uudistusvimmalle. (Sanoo Wanha Rouva, jonka ensimmäinen oopperakokemus vuonna n-1 oli Vaasan Oopperan Aida, nimiroolissa Irma Rewell.)

 

Suomen Kansallisoopperakin tarjoaa verkossa ooppera- ja balettitallenteita. Katsonko? Voi olla niin tuskallista, kun jo hankitut liput kevään ja kesän esityksiin putosivat pettymyksen kaivoon😥, että en katsokaan niitä vanhoja tallenteita vaan kuvittelen itseni jonnekin kauemmaksi niinku Glyndebourneen tai ties minne 'huitsin nevadaan'..

 

Tässä muistutus aivan omaa luokkaansa olevasta nykyoopperasta: ❤Kaija Saariahon La Passione de Simone -oratorio joka juuri äsken tuli Teemalta. Jos lipsahti ohi, suosittelen sydänlämäpimästi kuuntelua ja katselua Areenasta.

https://areena.yle.fi/1-50430885#autoplay=true

❤❤🙂 Musiikin voimaa, ilman turhia temppuja.🙃

 

Asiasta viidenteen. Graphics Postman Kyllä Posti palvelee! Postiluukustani tömähti noin viikko sitten kirja, jonka tilasin torstaina, saapui maanantaina. "Hämäränmaassa valon syvyys", se on jo ulkoisestikin kaunis, hiveltävä – ja sisältö alkusilmäilyn ja -lukemisen jälkeen kiinnostavaa, ajatuksia ja muistoja herättelevää.

 

Tampere filharmonian entinen intendentti Maritta Hirvonen on koonnut ja luonut kansien väliin muotokuvan säveltäjä, kirjoittaja Jouni Kaipaisesta ja Kaipaisen maailmasta.  Paitsi monipuolinen ja tuottelias säveltäjä, Kaipainen oli oivaltava sanankäyttäjä, konserteissa kävijää ilahduttivat ja innostivat mm. hänen teosesittelynsä RSO:n käsiohjelmissa.

 

Olen vasta selaillut ja lukenut osia tästä opuksesta, mielessäni palaa into syventyä siihen niin, ettei mitään eikä missään olisi häiritsemässä.🤨 Muistan  hyvin viimeisimmän Porvoon Suvisoittonikin vuonna 2015, silloin kantaesitettiin Kaipaisen pasuunakonsertto, se aika on nyt ohi, ehkä koko Suvisoitto? Niihin muisteluihin en nyt uskalla vajota.. kaipaus elävän musiikin maailmaan voi käydä ylipääsemättömäksi, tässä konserttiköyhässä koronakaranteenissa liian tuskalliseksi.😠

 

Aivan toisenlaista lukemistoa on eräältä ystävältä kierrätyslahjana saatu ”Introvert – Den tysta revolutionen”, tekijä Linus Jonkman. Aloin tutkia sitä juuri nyt, ehkä Kungliga Operan från Stockholm ja omat Tukholma-muistot innoittivat taas ruåttinkielen harjoittamiseen. Teoksen väittämät/analyysit herättävät monenlaisia ajatuksia itsestä, tuttavista, sukulaisista..🤨

 

Tietokoneeni näytön oikeassa reunassa seuraan päivittäin Saaristomeren sääksipariskunnan kevätpuuhia, ne eivät kuitenkaan kuulu sen paremmin oopperaan kuin kirjallisuuteenkaan. Kai?

Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun ylläpitämä sääksikamera sijaitsee Seilin saarella noin 35 metriä korkean valaistun linjamerkin päällä.

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?