Tapahtumia tai sitten ei

 

William Shakespeare: Hamlet. Jälleen kerran. Muistaakseni kaksi kertaa Kinopalatsissa (National Theatre, tallenne), kerran Åbo Svenskassa (Globe Theatre, vierailu) ja nyt Turun kaupunginteatterissa. Tämä Turun oma versio esitteli Wanhalle Rouvalle myös uusitun, Turun tyyliin erittäin kalliisti remontoidun kaupunginteatterimme suuren näyttämön kaikkine hienouksineen.

 

 

Esitys melkein salpasi hengen alusta loppuun saakka.Vau Olin kyllä kuullut eräältä sukulaiselta että musiikki ja äänet tulevat kovalla volyymilla, toinen sanoi vain että oli se hyvä. Mutku äänitehosteet sitten tärähtivät suuren näyttämön (ja katsomon) joka nurkasta niin että etupermannolla varpaissa tärähti, sitä ei olisi voinut kuvitella etukäteen. Mikä ihmeellisintä, Wanhan Rouvan ääniherkät korvat kyl tunnistivat ja tunsivat pauhun mutta ensi järkytyksen jälkeen se vain kuului asiaan. Cool

 

 

Valot, ne olivat ajoittain päällekäyvät, kuumat, hehkuvat ja häikäisevät. Vieressäni istuva rouva pisti muutamassa valokohtauksessa kädet silmien eteen, Wanha Rouva ei. Halusin imeä itseeni kaiken mitä näyttämöllä tapahtui/näkyi/kuului. Kolmen tunnin aikana tapahtuikin/näkyi/kuului. Rankkaa fyysistä teatteria, mutta toisaalta hienovaraista tunteiden ja kohtalon kuljetusta nopeassa tempossa.

 

 

Näyttämöllä hyödynnettiin kaikki kommervenkit, nousevat ja laskevat eritasot, videot, äänimaisema, niin, ja SilmäniskuVolvo! Ihana äänetön loistokärry S90 T8, sähköpeli, jolla oli tärkeä osa useammassa kohtauksessa. Nerokasta! Siinä sai paikallinen autofirma loistavaa mainosta, ei haitannut, autoa oli ilo katsella - ääntä kun se ei pitänyt. Hienovaraisia mainospläjäyksiä tuli myös erään halpiskaupan muovikasseilla ja toisen, lihanjalostusfirman, logolla.

 

 

Prinssi Hamlet tuskaili alusta loppuun esityksen keskushenkilönä. Pienet onnenhetket Ofeliaa rakastaen jäivät traagisten kuohuntojen alle. Näytelmä on tapahtumiltaan niin tiivis ettei oikein kukaan ollut sivuroolissa.

Joitakin riehuntoja olisin ehkä karsinut, sillä nyt, eka kertaa nähtynä, näyttämöllä oli kovin paljon seurattavaa. Kuulevat korvat eivät aina ehtineet näkevien silmien vauhtiin.

Enkä yhtään ihmettele, että vieruskaverini oli tullut Helsingistä jo neljättä kertaa katsomaan tämän Turun Hamletin.

 


Jussi Nikkilä kiitoksilla 11.5.2019

 

Jussi Nikkilä, illan sankari. Wanha Rouva on törmännyt Nikkilään ohjaajana kerran (RSO:n Fidelio, Beethovenin viimeiset sanat), mutta tämä Hamlet tuo melkein syliin (riville 4) nuoren, isättömäksi jääneen prinssin. Rakastunut, mutta isän kuolemasta ahdistunut, keskellä hovin kiemuraista vallan tavoittelua kamppaileva nuorukainen. Tragedia.

 

Nikkilä, loistava näyttelijä! Koko ensemble (ja heitä oli paljon) teki 110% vaikuttavaa työtä, jo muutaman ensi kohtauksen jälkeen Wanha Rouva rupesi harmittelemaan että kun esitykset loppuvat tällä viikolla, en taida ehtiä enää uudelleen.

 

 

Sanna Salmenkallion säveltämän musiikin soitti nauhalta Turun kaupunginorkesteri (TFO), mutta oliko bändi soittanut tallenteen ihan itsekseen? Käsiohjelmassa ei ole sanaakaan esityksen kapellimestarista. Musiikissa hienoja vaskikuoroja, ja musiikki oli hyvin solutettu näyttämön tapahtumiin. (Orkestroija Vili Robert Ollila, äänittäjä Matti Heinonen, konsultti Antti Murto, miksaus Iiro Laakso).

 

 

Teksti: William Shakespeare, Suomennos: Eeva-Liisa Manner

Ohjaus: Paavo Westerberg, Taistelukoreografiat: Oula Kitti

Lavastussuunnittelu: Markus Tsokkinen, Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen, Naamioinnin suunnittelu: Minna Pilvinen, Valo- ja videosuunnittelu: Ville Seppänen

Sävellys: Sanna Salmenkallio

Äänisuunnittelu: Iiro Laakso ja Sanna Salmenkallio

 

Rooleissa:

Eero Aho, Pia Andersson, Minna Hämäläinen, Markus Järvenpää, Ella Lahdenmäki, Jussi Nikkilä, Kimmo Rasila, Carl-Kristian Rundman, Jonas Saari, Severi Saarinen, Esko Salminen (videolla), Kirsi Tarvainen, Markus Ilkka Uolevi.

 

 

Tätä Turun kaupunginteatterin esitystä Wanha Rouva vielä mietiskelee pitkään.

 

 

Satunnainen otos Matti Rossin suomennoksesta, sivu 32:

 

Gertrude:

Kun kerran on niin, miksi näyttää siltä,

että se on sinulle niin erityisen vaikeaa?

 

Hamlet:

"Näyttää", armollinen rouva? Ei, ei näytä,

vaikeaa se on, en tunne sanaa "näyttää".

Ei tämä musta viitta, äiti hyvä,

eivät perinteiset juhlalliset suruvaatteet,

pidätellyn hengityksen pusertamat

huokaukset, runsaat kyynelvirrat,

murheelliset ilmeet, surun osoitukset,

tavat, muodot kerro mitä tunnen:

ne todellakin näyttävät, ne ovat ilmaisuja,

joita voidaan teeskennellä;

mutt murhe, jota kannan, on jotain syvempää,

ei murheen esitystä varten pyntättyä näytelmää.

 

Shakespearen Hamlet on uskomaton teos, kerta kerralta sitä lukiessa kiinnittää huomiota uusiin asioihin ja oivalluksiin. Ilmiöön vaikuttanee vaikkapa lukijan ikääntyminen ja tähän lukijaan erityisesti myös eilinen näytelmäesitys, mitä suurimmassa määrin..Hämmentynyt

Ornaments

 

Sunnuntaina, jotain aivan muuta:

 

Hamlet: "- - - koska maiden keskinäisen rakkauden

tulee kukoistaa kuin palmunlehvä,

koska rauhan tulee ikuisesti kantaa

vehnäseppeltään ja olla kuni ystäviä

yhdistävä välimerkki, - - - "

- EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 15-5-2019.Hyvä

 

Ja onnea kaikille äideille, jokaisella meistä on tai on ollut äiti.Sydän

 

http://yoursmiles.org/tsmile/kidgames/t8425.gif

vuf 13.05.2019 19:24

Ja tuonnekin pitäisi siis ehtiä. Sainpa kuitenkin kuvauksen, johon pääsi sisään. Nyt nukkumaan , Nizza odottaa..

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?