Tapahtumia tai sitten ei

.. voidakseni nauttia täysillä eilisestä lauantai-iltahetkestä. Hetki, joka sekin kesti yli 2 tuntia 'etkoineen', oli jotain aivan muuta, jotain aivan muuta kuin odotin ja toivoin.

 

Torstain ♥RSO-Mahler♥ olisi ansainnut ympärilleen enemmän ilmaa kuin yhden vuorokauden. Toisaalle, toisiin ulottuvuuksiin (menneisyyteen?) kiskoi Turun Soitannollisen Seuran perinteinen vuosijuhla, jossa tämän vuoden musiikkirunkona olivat Haydnin ja Mozartin sinfoniat nro 33, niitä Seura on esittänyt numerosta 1 alkaen. Wanha Rouvakin on ollut kuulemassa alusta saakka, tosin viime vuosina muutamia on jäänyt väliin, ehkäpä siksi että sydänenergiaa antavia tilaisuuksia on tullut tarjolle enemmän ja toisessa suunnassa.

 

Turun Soitannollinen Seura perustettiin vuonna 1790 - ja toimii yhä!Hyvä Suomen orkesterilaitos saa kiittää Seuraa olemassaolostaan, tavallaan. Mutta se, miksi Wanha Rouva on käynyt vuosijuhlakonserteissa (harvemmin konsertin edellä pidettävässä vuosikokouksessa), on vuosikymmenten aikaan kertyneiden tuttujen tapaaminen. Orkesteri, joka illan musiikin esittää, kootaan innokkaista musiikinharrastajista ja musiikin ammattilaisista ja nyt lavalle nousee jo nuorempia soittajia joiden vanhemmat ja/tai isovanhemmat ovat olleet näissä H&B-konserteissa. Perheorkesteri?

 TSS:n orkesteri 2019 ja osa runsaslukuista yleisöä.

 

Jopa ykkösviulujen monivuotinen primas ja kapellimestari, professori SydänTuomas Haapanen (94 v!) vielä jaksaa käydä kuuntelemassa ja osallistumassa juhlaan, vaikka ei muutamaan vuoteen ole orkesterissa soittanutkaan! Oli tod. ihana taas tavata hänet joka - oppilaitoksen rehtorina ollessaan - yli 40 vuotta sitten pestasi Wanhan Rouvan silloiseen (ja viimeiseen) työpaikkaan.

 

Orkesteria johti tänä vuonna Janne Nisonen, joka soitti myös solistina Bachin E-duuri-viulukonsertossa. Nisosen kapellimestarikausi Pori Sinfonietassa päättyi viime vuonna ja TFO:n ylikapu Leifin pesti päättyy Turussa tänä keväänä. Ellei TFO:hon ole jo seuraajaa päätetty, ainakin haku ja katselmus on kiivaassa käynnissä.. Mistä tulikaan mieleeni?

 

Perinteisesti TSS:n juhlaohjelmaan kuuluu jonkun arvovaltaisen/kiinnostavan/'merkittävän' henkilön vuosijuhlaesitelmä. Esitelmien aiheet ja esitystavat ovat pomppineet laidasta laitaan, ja koska en ole Seuran päättäjiä, en uskalla veikatakaan, miten puhujat kulloinkin on valittu.. Tänä vuonna vuorossa kuitenkin oli säveltäjä Olli Virtaperko. Hän ilmoitti käyttävänsä hänelle myönnetyn 18 minuuttia puhuakseen aiheesta "Näkökulmia laatuun". Ja yleisössä useampi kuin yksi vilkaisi kelloaan siinä kohdassa.. Hämmentynyt

Näkökulmia laatuun Virtaperko tiivisti siis kahdeksaantoista minuuttiin.

 

Wanhan Rouvan huteraan muistiin jäi päällimmäiseksi yksi näkökulma:

sinfoniaorkestereilla ei ole mahdollisuutta harjoitella nykysäveltäjien teoksia riittävästi, koska orkesterien konsertteja on liian usein, niinpä nykysäveltäjien näkemys ei välity kuulijoille konsertissa tarpeeksi hyvin (oikein?).

Joten konsertteja on vähennettävä - jotta orkestereille jäisi riittävän monta harjoituspäivää nykysäveltäjien teoksille.

 

Kaksi tai viisi ahkeran konserttikuulijan kysymystä:

 

1) Kuka kumma osaisi arvioida nykymusiikin nykyaikana sen paremmin (oikeammin?) vaikka teoksia hinkattaisiin 4 päivää säveltäjä Virtaperkon väittämän 2,5 päivän sijaan?

Vasta kulunut aikahan, esimerkiksi 50 tai 100 vuotta, näyttää teosten mahdollisen arvon - mitä se sitten onkaan.

Mitähän Mahler, Haydn, Bach tästä harjoitteluasiasta ovat tuumanneet oman aikansa nykymusiikkia säveltäessään?Hämmentynyt

 

2) Kun esim. Helsingissä Musiikkitalon 1700 istumapaikkaa myydään alta aikayksikön loppuun kahdessa peräkkäisessä, saman ohjelman konsertissa, miten ratkaistaisiin tuo konserttien aikatauluharvennus?

Ja maksaisivatko orkesterit yleisötyhjistä saleista kiinteistöjen omistajille, kun bändit olisivat harjoittelemassa nykymusiikkia?

Rakennetaanko lisää Musiikkitaloja? 

 

HeheOlikohan tuo julistus sittenkin vain vitsi, jolla nykysäveltäjä koetteli vanhan, arvoisan Seuran huumorintajua?Epävarma

 

Noh nii. Vähän tosikko Wanha Rouva oli siis tapamassa tuttuja, monet heistä sellaisia joita harvemmin enää näillä eläkepäivillä missään tapaakaan. 'Meidän talon entisten' vanhempia jne. Harmittavampi puoli illassa oli, etten ehtinyt morjenstamaan heitä jotka soittivat orkesterissa - elleivät sit väliajalla pyörineet aulan yleisötiloissa.

 

Toteutin myös RSO:n Mahler Kakkosen jälkeen erään kuulijanPunastunut minulle antaman 'tehtävän': "Terveisiä Turkuun!" "Kelle?" "Kaikille kun vastaan tulee!" "Joo, lauantaina onkin Soitannollisen Seuran ilta." Cool

Tulkitsin asian niin, että eilen, ennen konserttia, tarkistin aulassa parveilevilta tuttavilta, olivatko vielä turkulaisia (hätätilassa Raisio ja Littoinenkin hyväksyttiinSilmänisku) ja jos, niin kerroin terveiset. CoolHehe - Hiukan terveisten lähettäjän nimi herätti hämmennystä ja joillekin piti selittää, missä nämä terveiset oli mukaani annettu..

 

Illalla kotona huomasin, että pitkän Vuokko-takkini vetoketju on jumissa.VihainenVihainenVihainen Rikki mikä rikki. Huonompi homma, huomenna pitäisi päästä silmälääkäriin eikä pakkaskeli suosi muutakaan ulkoilua ilman takkia..Surullinen

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?