Tapahtumia tai sitten ei


.. perjantai-iltapäivänä. Kaikesta huolimatta. Wanhaa Rouvaa oli muutamana päivänä ympäröinyt epäilyksen, suurten odotusten, pienten epäilyjen sumu. Kirjaimellisesti pyristelin kuin kärpänen hämähäkinverkossa, lähdenkö, enkö lähde, odotanko liikaa?

 

 

 

Verkko, se elävän musiikin kaipuu, kiristyi lopulta ympärilleni ja sulki minut siihen tilanteeseen että mentävä oli! Mihin? Noh, tapaamaan Igoria ja Witoldia, joista syvempää tutustumista varsinkin jälkimmäiseen olin koko ajan odotellut sitten viime kuuleman.. tai oikeastaan ihan siitä saakka kun ensimmäisen RSO-Lintu-Lutoslawskin Musiikkitalossa kuulin noin 3 vuotta sitten.

 

 


Vielä perillä konserttipaikalla epäröin ja mietin, millainenkohan illasta tulisi. Pysyttelin niin sanotusti ’omissa oloissani’. Katselin viinitiskin ympärillä jonottelevaa konserttiyleisöä, eipä siinä tainnut olla satunnaisia kävijöitä. Aika paljon harmaata kansaa, varmaan koko ikänsä RSO:n konserteissa käyneitä. Opiskelijoita, muutakin nuorisoa ehkä, mutta ei juuri sillä puolella yleisöaulaa missä Wanha Rouva seinää nojasi. Olin ostanut lipun mistä satuin saamaan, paikan valinta ei ollut siis paras mahdollinen – valintaa ei oikeastaan ollutkaan.Surullinen Halusin kömpiä siihen eturiviin heti ovien avauduttua ja sitten kytätä, josko lähettyviltä joku kausikorttipaikka jäisi tyhjäksi. No eipä jäänyt.Surullinen

 Pitkän alkupuheen merkitys tässä lienee se, ettei illan musiikillisesta annista ole ollut helppo purkaa tuntemuksia.
https://areena.yle.fi/1-4287707.

Ylen linkki Areenassa on auki vain tämän viikon! Miksiköhän??? Palvelut huononevat koko ajan..

 Kun orkesteri rupesi kerääntymään lavalle, Wanha Rouva rauhoittui. Paikkani kapukorokkeen kohdalla johtajan jalkojen juuressa oli – mielenkiintoinen. Kurja sikäli, etten nähnyt takarivin soittajia, puhaltajia, lyöjiä, kosketinsoittajaa, harpistia, sillä sinfoniakonserttihan on Wanhalle Rouvalle audiovisuaalinen tapahtuma..

 

 

 

Mutta muuten.. se musiikki! Stravinskyn Symphony in Three Movements pisti eturivin hytkymään tahdissa (tai epätahdissaSilmänisku), tuntui kotoisalta kun Wanhan Rouvan viereisillä paikoilla oli myös Nuorempia Innokkaita. Olimme samaa perhettä!

 Stravinskyn jälkeen Wanhan Rouvan eteen rullattiin lavan sivustalla odotellut Steinway. Parit mikrofonitkin  nostettiin flyygelin kummallekin puolelle, näppärästi piuhat kaivettiin lavan etupaneelista ja Rouvakin ehti ottaa lattialla nököttävän laukkunsa pois ettei Ylen piuhavastaava kompastunut siihen..

 

 Steinway & Sons ja mustekalan imukupit.. ☺

 
Frédérik Chopin: Pianokonsertto nro 2 f op. 21. Wanhalla Rouvalla ei ollut ennestään mitään tietoista kosketusta ko. teokseen. Solistiksi saapui olemukseltaan hyvin aikuinen nuorukainen (25 v) Benjamin Grosvenor. Kuulemma suuri lahjakkuus ja konsertoinut koko ikänsä.

 

  Käsineet käteen kun siirrellään flyygeliä, rasvaiset kämmenenjäljet häiritsevät..

 

Ja nyt sitten tulikin tenkkapoo eturivin istujalle/istujille: suuri flyygeli tuossa ihan käden ulottuvilla pommitti korviin säveliä sellaisella volyymilla, että itse esitys jäi osittain sivuseikaksi. (Eturivillä! Turun konserttitalossa taas ne takarivit ovat samalla tavalla ongelmallisia.. ) Nuori solisti oli pukeutunut tummansiniseen smokkiin, nauhakenkiin (ei kiiltonahka-), pieni viiksiparta peitti ylähuulta, ilmeet olivat vakavat, aristokraattisen hillitty olemus kiitoskumarruksillakin. Ikinä en olisi uskonut, että kaveri oli niinkin nuori. Hämmentynyt Valitettavasti Rouva ei paikaltaan nähnyt vikkelien sormien vipellystä, soittajan tulkinnan ja taituruuden seuraaminen silmilläkin olisi ehkä vähän korvannut flyygelin kovaäänistä ylivaltaa.