Tapahtumia tai sitten ei


Tukholmassa jotkut menettivät henkensä tai vammautuivat. Tuhannet järkyttyivät niin lähellä kuin kauempana. Reaaliaikainen televisio vei katsojan Sergelin torin laidalle ja torille.Itkevä

 


Turun Tuomiokirkossa, Domissa, Johann Sebastian Bachin Matteus-passioSydän jonka paikallinen urheilulehti otsikoi pienessä uutispuffissa  'Kanttoreiden Matteus-passio'.

 

Nämä kaksi yhdistyivät Wanhan Rouvan tietokoneella perjantaina: tietokoneruutu toi Tukholman Turkuun - ja taustalla YouTube soitti Herbert von Karajanin johtamaa Matteus-passiota.
https://www.youtube.com/watch?v=ImPB3T1X3LM

 

Kuntavaalien ennakkoäänestys teki mahdolliseksi sen, että sunnuntain passio-odotus oli jatkunut jo pitkään. Olin menossa 'omieni joukkoon' kuten joillekin kerroin. Kun silmäilin solistinimilistaa, arvasin myös, että illassa tulevat korostumaan toiset asiat kuin Karajanin luotsaamassa 3 tuntia 24 minuuttia kestävässä esityksessä. Mutta esityspaikka, juhlava ja lämmintunnelmainen Dom, passion kymmenet 'omat' tulkit, ne olivat tärkeitä. Vanhana passiokettuna Wanha Rouva oli Domin eteisessä jo tuntia ennen alkua ja sen parhaan (?) paikan sainkin: takki oli helppo heittää etunojalle plus siltä paikalta voin sen ennakkotunninkin aikana tervehtiä useita niitä 'omia'. VilleHyvä, EijaHyvä (myöhemmin myös Eijan isä☺), Timo, Urpu, Hannu, Heikki, Matti ja esityksen jälkeen sakastissa JouniHyvä, MarjaHyvä, Petri, Juha-Pekka jne jne.

 

Palmusunnuntain Matteus-passiota oli jossakin ennakkomainostettu Turun Tuomiokirkon poikakuoron CCI (Chorus Catherdalis Iouniorum) 30-vuotisjuhlavuoden osana. Siellä ne isommat ja pienemmät pojat punaisissa kaavuissaan olivatkin mukana laulamassa kuorokohtauksissa isojen takana, mutta ei heitä nyt sen enemmin huomioitu - paitsi että eräs samalla rivillä istuva äiti pilasi Wanhalta Rouvalta passion huumaavan loppukuoro-osuuden filmaamalla sen kännykkäänsä - onneksi sai silmät kiinni.. (Toivottavasti rouva edes lataa taltiointinsa YouTubeen!Vihainen)

 

Kanttoreita olikin esityksessä monta: evankelista Heikki Rainio, sopraano Marja Haikka, tenori Markku Lautjärvi, Jeesus Jouni Kuorikoskikin toimi kanttorina ennen nykyistä yliopettajan pestiään. Nämä näitä jotka tiedän, en ole kaikista nimistä tehnyt ennakkotutkimusta. Huomasin vieressäni istuvan herrahenkilön katsovan useammankin kerran henkilönimilistaa, kun Pilatus (Jarno Tuominen) lauloi - eikä varmasti tehnyt sitä siksi että esitys olisi mennyt pieleen.. ☺

 

Muusta arvostelusta Wanha Rouva pidättäytyy, ainakin melkeinSilmänisku. Mieleeni jäi kyllä pyörimään, kuka oli ollut primus motor kun tätä kanttoripassiota oli ruvettu rustaamaan ja kenen tehtäväksi jäi loppusilaus?Epävarma Idea oli kyllä hieno ja me kaikki passiorakastajat annamme varmaan anteeksi monta kauneusvirhettä. Onhan otettava huomioon myös Domin ongelmallinen akustiikka ja varmaan aika lyhyt yhteisharjoitusaika.

 

Matteus-passiossa on pari kohtaa - parhaissa esityksissä useampikin - joissa Wanhan Rouvan tunnelataus yleensä syöksyy huippuunsa ja täytyy pidätellä, ettei tippa linssissä muutu puroksi. Eilisessä passiossa Mache dich mein Herze rein ei pääse sellaisten hetkien joukkoon, mutta onneksi tilalle nousi ystäväni kaunis sellosäestys eräässä osassa. (Turhaan jännitit!☺)

 

Yöllä sit sai istua näyttöpäätteen äärellä seuraamassa kuntavaalien lopputulosta. Hyvin meni Turussa☺! Kaipaamani kiila löytyi. Kunhan asetelmaa nyt vain osataan järkevästi käyttää yhteistyöhön..

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.08 | 11:21

No juu, minä kuulun sarjaan "paahdettu matkoilla". Ensin omalla/kaverin autolla Kouvolassa ja nyt viimeeksi OnniBussilla Kuopiossa. Molemmat oli mukavia matkoja

08.04 | 18:10

☺♥

08.04 | 09:36

Heippa Portugalista! Sinulla näkyy olevan ns. keskipitkän tähtäimen suunnitelma koska lippuja varattuna reilun vuoden päähän. Vointeja kevään odotteluun.

23.03 | 19:23

Jäikö sinulta jotain huomaamatta?